Nieuwsbrief Januari 2015

geplaatst in: vrijwilligers | 0


Just Vink over De grote schok!:

‘We laten gewoon zien wat er is’

image-2014-11-12

Theater te Water brengt ook deze winter door aan de wal. In maart komt het gezelschap naar Der Aa-Theater met hun wintervoorstelling over de Groningse aardschokken. Stijntje, een oude vrouw in een idyllisch huisje vol scheuren, stelt zich teweer tegen de hulptroepen.

Twee Evert-van-Benthemwinters dwongen Theater te Water jaren geleden op het droge. “We konden de stad niet uit omdat de Verwondering vastvroor”, vertelt oprichter en artistiek leider Just Vink. “En Theater te Water is er juist voor plekken waar weinig theater is. We spelen dan ook veel buiten de stad.”

Niet alleen de plek, ook het publiek is anders. “Naar de schouwburg ga je een trapje op, in je sjieke kleren. Om op de Verwondering te komen, ga je een trapje af. En wat je aan hebt, is goed.”

 

 

Herkenning

Dat verschil zag Just al in 1977, vers van de theaterschool. Hij maakte een theaterschip van de Verwondering en trok met zijn Theater te Water de provincie door. En al speelt Theater te Water ook klassiekers van Shakespeare en stukken over Taoïsme, wereldliteratuur en andere culturen, in het repertoire herken je de provincie. Het verdwijnen van dorpscafés, het dilemma van dorpsbewoners of ze zullen blijven of vertrekken en de verstandhouding tussen de oorspronkelijke plattelanders en ‘import’. “We zijn geen politiek theatergezelschap”, zegt Just rustig. “We laten gewoon zien wat er is.”

 

Dat geldt ook voor het thema van deze winter. “Zo’n Hans-en-grietjehuisje, op een mooi, stil plekje in de provincie. En dan komen er opeens enorme scheuren in de muren. De bewoners weten niet wat ze moeten doen en stoppen er maar kranten in, tegen de tocht”, schetst Just. “De spelers zijn geen slachtoffers. Zij vinden juist dat er niets aan de hand is. ‘Flikker toch op met je hulp!’ is hun houding.”

Mensen die met de aardbevingschade te maken hebben, herkennen zichzelf in het verhaal. En hoe akelig hun problemen in werkelijkheid ook zijn, er valt veel te lachen tijdens de voorstelling.

 

www.gonnekebonting.nl