Oral history-theatervoorstelling door Stichting Samurau. Een voorstelling over historische grenzen, zoals die tussen klassen, rangen en standen in Nederlands-Indië. Een voorstelling over verbondenheid en verdeeldheid. Een voorstelling over trots en trouw. Een voorstelling over gouden tijden en de zwarte bladzijden van de Nederlandse vaderlandse geschiedenis. Een prikkelende voorstelling met persoonlijke verhalen, zang, muziek en film.
Gouden tijden of een zwarte bladzijde? Een voorstelling gemaakt en gespeeld door drie generaties erfgenamen van het voormalig Nederlands Indië. Hoe ervaren zij hun Indische, Molukse en Papoease verleden, cultuur en identiteit in Nederland? Persoonlijke verhalen over hoe zij hun identiteit uitdragen in deze tijd van globalisering. Ontroerende verhalen, humor en inzicht over hun kijk op de geschiedenis en boeren nuchterheid.
We kijken terug op de veranderde verhoudingen: zeventig jaar na het einde van de tweede wereldoorlog, zeventig jaar na de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië en aansluitend het vijfenzestig jaar verblijf van de Molukkers in Nederland. Het zijn bijna te veel historische feiten om op te noemen. We kijken terug en herdenken de gebeurtenissen die met elkaar verband houden.
‘Er werd thuis over Indië en Indonesië gesproken en ik ken het van foto’s en verhalen. Het maakt me nieuwsgierig, want er zijn gaten in het verhaal. Ik ben hier geboren en getogen. Ik kan me moeilijk voorstellen hoe het daar was en hoe het moet zijn geweest om alles achter te laten en hier te komen. Hier in Nederland aangekomen waren ze niet welkom. Jullie eten al onze aardappelen op, werd er gezegd’.