Nieuwsbrief april 2014

geplaatst in: vrijwilligers | 0

Wilt u de nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Stuur dan een e-mail aan publiciteit@deraatheater.nl.

Bekijk de nieuwsbrief.

Volledige interview

GOOV-actrice Sira Baars en -componist Maarten Westers 

Aletta Jacobs anno 2014

Binnenkort gaat GOOV Muziektheater weer los met Aletta de musical. Na een serie in maart volgen nog zeven voorstellingen in juni. Elke voorstelling begint op vijf plekken, waarvan Der Aa-theater er één is, en eindigt in de Stadsschouwburg. In Der Aa-theater speelt zich de vooravond van Aletta Jacob’s huwelijk af.

‘Ik zou het niet doen.’

Hedy d’Ancona

“Het decor, ontworpen door Janco van Barneveld, geeft heel goed weer hoe Aletta zich voelt”, zegt Sira Baars, die de rol van Aletta vertolkt in Der Aa-theater. “Het straalt eenzaamheid uit. En toch is Aletta niet eenzaam, ze is geweldig sterk. Eigenlijk wil ze niet trouwen. Ze kiest voor het huwelijk met duidelijke voorwaarden. Ikzelf ben niet getrouwd en wil dat ook niet. Ik begrijp haar dilemma. In die tijd was de keus zoveel moeilijker.”

Vijf bekende vrouwen vormen een boegbeeld van de vijf locaties waar de voorstelling begint. Voor het stuk dat GOOV opvoert in Der Aa-theater is dit Hedy d’Ancona. Zij schreef een brief, die Aletta voorleest tijdens de voorstelling. “De eerste zin luidt: ‘Ik zou het niet doen.’”, vertelt Sira. “Hedy d’Ancona vertoont veel overeenkomsten met Aletta Jacobs. In mijn jeugd was ze een van mijn voorbeelden.”

Maarten Westers componeerde de muziek. “Uitgangspunt was Aletta Jacobs, maar met een duidelijke link naar nu”, vertelt hij. “De twijfel, het dilemma voor haar huwelijk, is een ingrijpend deel van haar leven. Van alle aanvangsvoorstellingen lijkt de muziek in dit stuk het meest op opera. Dat sluit goed aan bij het thema: hartstochtelijk, serieus en met veel power.”