Nieuwsbrief April 2015

geplaatst in: vrijwilligers | 0


 

Regisseur Ben Smit van theatergroep WAARK: ‘Einde komt steeds dichterbij’

 

persfoto's voorstelling "Ik goa noar Tahiti" van theatergroep WAARK.Hendrik Nicolaas Werkman had pech, zo lijkt het. Nadat één van de tien mensen die de Duitse bezetters dagelijks fusilleerden ontsnapte, vulden ze de vrijgekomen plek op met Hendrik Werkman. Drie dagen voor de bevrijding van Groningen werd hij doodgeschoten. Terwijl Hendrik helemaal geen fanatieke verzetsstrijder was.

Hendrik Werkman ging gewoon zijn gang als kunstenaar. Hij zette zijn ‘druksels’ in om bedekte kritiek te uiten op ‘de movven’. Waarom die Werkman precies zeventig jaar geleden gevangen namen, werd nooit duidelijk. 2015 is uitgeroepen tot Werkmanjaar. Theatergroep WAARK begint haar Werkmantournee door de provincie met ‘Ik goa noar Tahiti’ in mei in Der Aa-theater.

De theatergroep speelt de laatste veertien dagen van het leven van de drukkunstenaar. Met twee leden van de Sicherheitsdienst beklimt Hendrik Werkman de trappen van het pakhuis naar zijn atelier, op de bovenste verdieping. Één van de twee SD-ers is Schaap, die na de oorlog ter dood is gebracht. “Hij lijkt soms een heel aardig mens”, zegt regisseur Ben Smit. “Maar hij heeft wel verreweg de meeste mensen de dood in gejaagd.”

 

Geschiedenis en toneel

Een heftig thema dus. “Het stuk is niet alleen maar zwaar”, verzekert Ben. “Er gebeuren ook grappige dingen.” Het script is geschreven naar de film ‘Ik ga naar Tahiti’ uit de jaren negentig, die verschillende prijzen en onderscheidingen won. Schrijver van het filmscenario, Ger Beukenkamp, maakte ook het toneelscript en Jan Glas vertaalde het in het Gronings. Alleen SD-er Schaap praat Nederlands. “Het was een voortdurende afweging tussen de geschiedenis en het toneel”, legt Ben Smit uit. “WAARK speelt in het Gronings, maar Schaap is zo’n bekende figuur dat hij wel Nederlands moet spreken. Hij komt tenslotte uit Amsterdam.”

Een historisch verhaal dus. Gespeeld door acht acteurs in veertien rollen. En voor wie vorig jaar ‘De nije man’ heeft gezien: ook deze productie is een aanrader.