Nieuwsbrief december 2013

geplaatst in: vrijwilligers | 0

Wilt u de nieuwsbrief per e-mail ontvangen? Stuur dan een e-mail aan publiciteit@deraatheater.nl.

Bekijk de nieuwsbrief.

Volledige interview

Ed Lankhorst en Aaldrik Hovius over Der Aa-Theater:

Leukste avondje uit in Stad

Van het theater van De Grunneger Sproak groeide het Der Aa-Theater uit tot een platform voor verschillende culturele activiteiten. De kleinschaligheid en de sfeer geeft elke voorstelling iets extra’s. Toneel, muziek, feesten en andere evenementen zijn er gewoon gezellig. Het theater werkt met succes aan meer naamsbekendheid.

Kleiner en intiemer dan de Stadsschouwburg en groter dan het Prinsentheater, dat is het Der Aa-Theater. “Een theater met geschiedenis”, zegt Aaldrik Hovius, voorzitter van De Grunneger Sproak. “De Grunneger Sproak is eigenaar van het gebouw en houdt zich bezig met Groninger taal en cultuur.” Het gebouw dateert van 1926. Na een bloeiende beginperiode nam de belangstelling voor het Gronings flink af en liep het gebouw achterstallig onderhoud op.  Begin deze eeuw zette het theater een andere koers in. Met succes.

 “Het komende jaar begint alweer met verschillende boekingen”

Hoogtepunten
“De zaal is uniek”, vindt Ed Lankhorst, die de programmering verzorgt. “Het gebouw straalt de sfeer uit van vroeger. Der Aa-Theater is een ‘lijsttheater’: het publiek kijkt naar het podium als naar een schilderij. Moderne theaters hebben dat meestal niet. De zalen zijn geschikt voor 50 tot 150 toeschouwers, met staanplaatsen zelfs tot 250.” Hij noemt het afgelopen jaar succesvol met als hoogtepunten een grote productie van De Grunneger Sproak: Stekker der oet, Haardloper Huzengoa van WAARK, een optreden van zanger en songwriter Roon Staal en terugkerende activiteiten zoals dansfeesten en exposities. “Het komende jaar begint alweer met verschillende boekingen”, vertelt hij. “WAARK komt met De Nije man, het Noord Nederlands Toneel met Mijn Ede en we hopen weer op veel cultuur in de vorm van toneel, dansfeesten en activiteiten door scholen.”

Der Aa-Theater zoekt nog steeds vrijwilligers en sponsors, biedt toneelverenigingen en andere culturele clubs een podium maar bezorgt vooral het publiek een erg leuke avond.