Nieuwsbrief september 2014

geplaatst in: vrijwilligers | 0Bekijk de nieuwsbrief.

 

Muziektheater uit de eerste Wereldoorlog

Timbertown Follies komen

De voorstellingen tijdens Noorderzon waren heel snel uitverkocht. Maar het muziektheaterstuk The Timbertown Follies komt in september weer in Der Aa-theater. Stichting Peerd, Stranger Things Have Happened en studenten van het Prins Claus Conservatorium laten door een schitterende show zien hoe het The Timbertown Follies verging.

“Timbertown, Timbertown, how I love Timbertown”, zingen de pierrots en gaan daarmee honderd jaar terug in de tijd. Timbertown heeft namelijk echt bestaan, tijdens de Eerste Wereldoorlog. Vijftienhonderd mariniers waren gevlucht vanuit België en wachtten in Groningen tot de oorlog voorbij was. Ze woonden in barakken aan wat nu Engelse Kamp heet: Timbertown, houthakkersdorp. De militairen verzonnen van alles om de verveling te lijf te gaan en richtten onder meer variétégezelschap The Timbertown Follies op.

Engels en Gronings
Regisseur en theatermaker Theo de Groot zocht uit hoe het het gezelschap destijds verging. “In eerste instantie traden The Timbertown Follies alleen op in het kamp”, vertelt hij. “Al snel werden ze uitgenodigd om in de Stadsschouwburg te komen spelen en uiteindelijk trokken ze het hele land door. Ze verdienden in totaal honderdvijftig duizend gulden, allemaal voor het Rode Kruis. In die tijd een fors bedrag. Dat geeft wel aan hoe populair ze waren.” Theo maakte een muziektheaterstuk waarin de geschiedenis te zien en te horen is. “In het stuk wordt Engels en Gronings gesproken”, vertelt hij. “Dat waren de voertalen.”

‘The Timbertown Follies waren ongekend populair’

Het stuk is een coproductie van Stichting Peerd, waarvan Theo de Groot de initiator is, en comedy group Stranger Things Have Happened. Studenten van het Prins Claus Conservatorium spelen de muziek. Veel muziekteksten van The Timbertown Follies zijn bewaard gebleven en opnieuw van muziek voorzien. “Vaak zie je bij Gronings theater weinig invloeden van buitenaf”, zegt hij. “Dat is bij The Timbertown Follies anders. De spelers zijn afkomstig uit allerlei landen.”